Vianočné pečivo
Vianoce sú už celkom predo dvermi. Ak hľadáte inšpiráciu na pečenie sladkostí, ktoré vydržia až do Nového roku, ponúkame vám zopár tajomstiev z kláštornej kuchyne. Ak sa vám však ozaj podaria, pred novoročnou oslavou budete musieť proces ich prípravy zopakovať.

Vanilkove rožteky
Potrebujeme
380 g hladká múka
280 g maslo alebo Hera
70 g práškový cukor
1 vanilkový cukor (najlepšie ten, čo obsahuje pravú vanilku)
90 g mletých mandlí
Na obaľovanie:
5 Polievkový lyžíc práškového cukru
4 x vanilkový cukor (4 x 8 g balíček)
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme 1 hodinu v chlade. Z cesta si zoberieme kúsok a vytvoríme rožtek. Ak to chceme mať rýchlejšie, vytvoríme podlhovastý pás, ktorý potom nakrájame na menšie časti a pozohýname do tvaru rožteka. Pracovnú plochu múčime čo najmenej. Možme ju posypať práškovým cukrom. Pečieme pri teplote 180°C cca 12 minút. Po upečení ešte teplé rožteky obaľujeme v cukre.
Koko sušienky
Potrebujeme
210 g hladkej múky
90 g kokosu
90 g práškového cukru
1 vanilku
2 polievkové lyžice kakaa (vrchovaté)
100 g masla
100 g Hery
2 žĺtka
Všetko zmiešame a hmotu necháme odstáť do druhého dňa. Potom urobíme guľôčky, ktoré následne jemne roztlačíme vidličkou, aby vznikli čiarky. Pečieme na papieri na pečenie, v rúre vyhriatej na 180°C. Cesto by malo trocha zblednúť.